Turquality`de 26 marka için karar zamanı
Turquality programında bir ay içinde yeni bir uzatma kararı gelmezse 10 yılı dolduran 26 marka devre dışı kalacak.

Turquality programında 10 yılını dolduran firmalar ekonomi yönetiminin kararını bekliyor. Programa 2006'da katılan 26 markanın (5+5) 10 yıllık süresi yıl sonunda doluyor. 10 markanın da gelecek yıl dolacak. Bu markaların ne yapacağı belirsiz. Program devam edecek mi? Yeni bir 5 yıllık uzatma olacak mı? Yoksa programdan çıkarılacaklar mı? Firmalar da bu soruların cevaplarını bekliyor. Daha önce 5 yıl ek uzatım gündeme gelmiş, ancak somutlaşmamıştı. Bu uzatımın yapılmamış olması durumu belirsiz hale soktu. Ekonomi yönetiminin karar vermesi için önünde bir ay var. Eğer karar çıkmazsa dönemini dolduran firmalar otomatik olarak sistemin dışında kalmış olacaklar.

Programda halen 123 firmanın 132 markası Turquality Destek Programı’ndan, 63 firmanın 63 markası da Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. Danışman şirketler arasında bulunan Progroup Uluslararası Danışmanlık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Salim Çam, “26 marka 2006’da kapsama alınmıştı. Yani 10 yılını dolduruyorlar. ‘Turquality 10 yılda 10 dünya markası oluşturmak’ vizyonuyla başlamıştı. Güçlü global markaları geliştirerek ülkemizin ihracatını artırmak konusunda önemli bir stratejik yönetim modeli haline geldi. Önceki yıllarda resmi ve resmi olmayan kaynaklardan Turquality süresinin 5+5+5 yıl olarak artırılacağı söylenmişti. Bunun üzerine Turquality kapsamında olanlar da umutlanmıştı. Tüm planlarını ona göre yapmışlardı. Bugün bunun gerçekleşmemesi kapsama 2006 yılında girenleri zor durumda bırakıyor. 2006 yılında giren 26 marka var. Bunların planlarının sıkıntıya girmesi söz konusu. Belirttiğimiz gibi Turquality’nin hedefl erinden biri ihracatı artırmak. Bugüne kadar da Turquality alanların ihracatı ciddi bir şekilde artmıştır. En iyi Türkiye projesi olan Turquality’ye gitgide güven artarken, eklenecek 5 yılın bir an önce uygulamaya konulması gerekiyor” dedi. 

Yeni gruplama olabilir

Edinilen bilgilere göre konu Ekonomi Bakanlığı’nın da gündeminde. Önümüzdeki haftalarda, yıl bitmeden bir karara varılacak. Program kapsamında şimdiye kadar firmalara toplamda 360 milyon dolar destek sağlandı. Bazı büyük markalar önemli pay aldı. Önümüzdeki dönemde global marka olmaya en yakın büyük markaların ayrı bir grupta ele alınması da bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

Marka programı, Turquality programına göre daha daraltılmış bir yapıda. Marka programında destek süresi 4 yıl. Turquality programında 5+5 yıl. Marka programında destek kalemlerinin limitleri daha düşük. Turquality programında destek limitleri sadece birkaç noktada belirlenmiş durumda. Genel itibariyle limitsiz bir program. Marka programındaki bir firma, Turquality programını, bir sonraki aşama olarak görüyor. Marka programından aldığı desteklerle Turquality programına hazırlık yapıyor.

Turquality, dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olarak biliniyor. Program, ağırlaşan rekabet koşullarında güçlü global markalar yaratmayı teşvik ediyor.

Markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaları, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçlerde global bir oyuncu olabilmeleri ve bir yandan da Türk malı imajının oluşturulması amacıyla oluşturuldu. Odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı desteklerle “10 yılda 10 küresel Türk markası” çıkarma hedefi var.

Çok sayıda destek var

Turquality Destekleri kapsamında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescilinde yüzde 50 oranında limitsiz; tanıtım, reklam ve pazarlamada; ofis, depo, lokanta, kafe, mağaza kirasında, reyon, showroom, dekorasyon, sertifikasyonda limitsiz destek var. Ofis, depo, mağaza kurulursa birim başına 200 bin dolara kadar destek veriliyor. 600 bin dolara kadar danışmanlık desteği var. Marka destekleri kapsamında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescilinde yüzde 50 (50 bin dolara limitli); tanıtım, reklam ve pazarlamada 400 bin dolar; ofis depo mağaza lokanta kafe kirasında 600 bin dolar, bunlar kurulmak istenirse 300 bin dolar; reyon kirasında 200 bin dolar; showroom kira dekorasyonda 200 bin dolar, sertifikasyonda 50 bin, franchise dekorasyonda 50 bin dolar, danışmanlık hizmet alımında 300 bin dolar; tasarımcı aşçı şef istihdamında 200 bin dolar; pazar araştırmasında 100 bin dolar destek veriliyor. Marka programında destek süresi 4 yıl.

Devir Patent Tescil Ofisi.
#patenthaber #markatescili #patent #patenttescili #tasarımtescili #devirpatent
Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması başvurularının başladığını açıkladı. Prof. Dr. Asan, yarışmanın hedef kitlesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencileri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Asan, bu yarışmayla öğrencilerin öncelikle patent konusunda farkındalıklarını artırmayı; bunun yanında da patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Asan, 2017’de düzenledikleri ilk yarışmaya 101 farklı üniversiteden 518, 2019 yılındaki 2’nci Patent
Devamı »

bloglar

Üniversiteler Patent Yarışması başvuruları başladı
Orta öğretimde patent atağı
Patent başvuruları geçen yıla göre yüzde 16 arttış gösterdi
Türkiye uluslararası patent başvuruları artış oranında dünya birincisi oldu
Koronavirüse karşı patent başvuruları
Yapay zeka patent alamadı
Devir Patent Tescil Ofisi Data Center Expo Eurasia Fuarına Katılıyor
Yaratıcı fikirleri teşvik eden belge: Patent
Devir Patent